pátek 30. prosince 2016

Japonsko #3 HARAJUKU



Tímto článkem bych vám chtěla alespoň trochu přiblížit úžasně živou atmosféru z městské čtvrti Harajuku v Šibuje, části Tokia.


Toto místo, konkrétně pak ulice Takeshita, bývá označována za hlavní módní sektor a neboli také místem pro mladé (nejčastěji dívky ze středních škol). Já jsem Takeshita Street navštívila několikrát a ani tak jsem určitě neprošla všechny obchody a neochutnala všechny speciality, co tahle podlouhlá ulice nabízí.

Dopředu říkám, že pokud vás neláká prodírat se davem lidí a nemoct se pomalu ani nadechnout, Harajuku pro vás asi nebude to pravé. Protože nikde v Japonsku jsem nezažila takovou koncentraci lidí jako právě tady. Ale myslím, že za zážitek to určitě stojí a podívat by se tam měl každý. I kdyby jen zpovzdálí. 

Začnu asi věcí, která mne uchvátila nejvíc, jelikož už nemůžu vydržet se o ní nepodělit.
Jak už jsem zmínila minule, Japonskem mne většinu času prováděla moje japonská kamarádka. Proto, když mě zatáhla za roh a vedla mě barevnými schody do sklepa prapodivné budovy, snažila jsem se zachovat klid. Hlavou mi blikaly představy a očekávání, co by nás pět metrů pod zemí mohlo čekat. Co se tam ale opravdu nacházelo, by mě nenapadlo ani v nejbdělejším spánku.



Fotokabinky.

Ale ne ledajaké. "Purikura machines". Obrovské fotokabinky pro skupinu kamarádek, kde se za 400 JPY (cca 88 korun) můžete nechat vyfotit. Ale samozřejmě ne jen tak. V fotokabince se nachází video tutoriál, kde vás milá Japonka naučí pózovat, usmívat se, dá vám vybrat z mnoha looků, šablon prostředí a na závěr vás ještě vyretušuje. 

Každá kabinka má svoje "téma" a každá nabízí trochu něco jiného. Mají svůj odlišný design s fotografií krásně nalíčené Japonky jako lákadlo. Existuje mnoho druhů těchto Purikura kabinek, ale největší fronta byla na takové, které vám nabídnou look alá Evropani – tudíž velké kulaté oči, větší nos a užší obličej. Do té jsme nakonec nešly – přeci jen kulaté oči mám a nos už i tak dost velký.


Další věc, velmi populární v Harajuku, je japonská verze francouzských crepes. Pokud nevíte, co crepes jsou, jde o druh palačinky, která je ale tenčí než jakou ji známe my a je stočená do kornoutku a drží se v ruce jako zmrzlina. Můžete si vybrat z více než 60 náplní a nebo si vytvořit vlastní. Mezi náplně patří ovoce, šlehačka, ale i např. cheesecake, čokoládový dort nebo zmrzlina. Crepes se podávají studené nebo teplé.




Co se týče módy, určitě se nedá shrnout do jednoho stylu. V Takeshita Street potkáte nespočet druhů a stylů oblékání, od sladké lolity, přes drsné visual kei, až po cosplayery. Do budoucna mám v plánu o oblekání Japonců samostatný článek. Obecně ale v Japonsku platí, že každý nosí, co se mu líbí a co uzná za vhodné. Přikládám menší ukázku z pouličního obchodu s oblečením pro mladé.


Závěrem bych chtěla říct, že tohle místo mne jen utvrdilo v tom, že jsem zdaleka ještě neviděla všechno a určitě bych vám doporučila se Takeshita ulicí projít, ať jste jakéhokoliv věku.

A pokud se při své návštěvě budete cítit jako že na vás jde panická ataka ze všech těch lidí, stačí ujít pár kroků a hned za rohem najdete poklidný park Yoyogi, kde se můžete schovat.

1 komentář:

  1. Ahoj moc pekne napsane clanky. Zda se to tam super. Zatim me zaujalo nejvic Kjoto. Tesim se na dalsi popisy zajimavych mist a specialit Japonska. Ty kornoutky (palacinky) vypadaj dost dobre.

    OdpovědětVymazat


Jmenuji se Lucie.
Píšu o příhodách ze života, vztazích mezi lidmi, cestování a společnosti.